در چهارمين روز از همايش شاعران ايران و جهان كه شامگاه گذشته سهشنبه، 31 فروردينماه برپا شد، سيدمحمد حسيني - وزير فرهنگ از سعدي به عنوان شاعري سخنسنج و بزرگ ياد كرد و افزود: تواضع، فروتني و هر آنچه كه شايستهي كمال انسان است، در آثار سعدي نمايان شده است. شعر سعدي جغرافيا نميشناسد و بيرون از زمان و مكان ايستاده است؛ بيش از هفت قرن است كه حضوري جدي و مستمر در ادبيات ايران و جهان دارد.
وزير ارشاد عنوان كرد: سعدي از جمله شاعران ايراني است كه اروپاييان به او توجه ويژهاي دارند. سعدي در گلستان به تمامي مؤلفههايي كه جامعهشناسان به آنها ميپردازند، اشاره كرده است. قصههاي او همچنان در زندگي و آموزههاي فرهنگ ايراني حيات دارند. سعدي از جمله شاعران بزرگ ايراني است كه انسان را به تفكر دعوت ميكند.
همچنين در اين مراسم، پيام روحالله احمدزاده - استاندار فارس - خوانده شد كه در بخشي از آن آمده بود: با حضور سعدي، مكتب ادبي شيراز در تاريخ ادبيات فارسي نقشي مؤثر و انكارناپذير مييابد. در قرن هفتم، سعدي و حافظ زبان و ادب فارسي را به اوج رساندند.
همچنين عنوان شده بود: در آغاز قرن 21، كتاب «گلستان» سعدي به عنوان يكي از 100 كتاب برگزيدهي فرهنگ بشري معرفي شد؛ زيرا آثار سعدي مملو از مضاميني چون عدالت، انسانيت و مردمداري است.
او در اين پيام راز ماندگاري سعدي را ريشه داشتن اين شاعر در باورهاي عميق ديني عنوان كرده بود.
در اين مراسم، شاعراني از ايران و ديگر كشورها به شعرخواني پرداختند كه از آن جمله به محمدعلي بهمني و صدرا ذوالرياستين از ايران و همچنين نوري الجراح - شاعر سوري - ميتوان اشاره كرد. تعدادي از شاعران چيني و هندي نيز سرودههاي خود را خواندند.
از ديگر برنامههاي اين مراسم، اجراي موسيقي زنده بود.
همچنين ، ميهمانان دعوتشده به همايش بينالمللي شاعران ايران و جهان از مجموعهي فرهنگي - تاريخي تخت جمشيد ديدن كردند.
شاعران حاضر در همايش بينالمللي شاعران ايران و جهان شامگاه گذشته (دوشنبه، 30 فروردينماه) بر سر آرامگاه حافظ شعر خواندند.
در دومين روز از همايش بينالمللي شاعران ايران و جهان پس از تهران و اصفهان، در شيراز ادامه پيدا كرد و در مراسمي كه با پيام منصور طيبي - مديركل ادارهي فرهنگ و ارشاد اسلامي استان فارس - همراه بود، شاعران سرودههاي خود را با درود به روح حافظ ارائه كردند.
لئونارد گارت شاعر ، داستان نويس و روزنامه نگار اروگوئه اي غزلي در خصوص اصفهان سرود ،قرار است در ادامه برنامه اسد چودري از بنگلادش ، خالد النجار از تونس ، ميخاييل سيلنيکف از روسيه ، الفتاح حمد تو علي مصطفي از سودان ، مطاري عبدالهادي از اندونزي و جيمي نو هنسون از فيليپين اشعار خود را براي حاضران قرائت کنند.
در اين مراسم، نورالدين سمود از تونس، نيكولايد ساجياف از روسيه، منير مزير - شاعر فلسطينيالاصل از روماني -، مريوان حلبچهاي از كردستان عراق، مختار قاسمزاده از نخجوان، خالد محمد محمود از قطر، خاور ندوي از پاكستان، مصطفي اصلان از تركيه، شاهرخ اورامي - شاعر كرد ايراني -، سه شاعر شيرازي شامل احد دهبزرگي، محمدرضا خالصي و غلامرضا كافي، ابوطالب مظفري - شاعر افغان مقيم ايران - و حميدرضا شكارسري، مصطفي محدثي خراساني و محمود سجادي شعر خواندند.
همچنين تعدادي از شاعران فارسيزبان ايراني، افغان و تاجيك به احترام حافظ غزل نخواندند و سرودههاي خود را كه در ديگر قالبهاي كلاسيك نوشته بودند، ارائه كردند.
در مراسم شعرخواني شاعران ايران و جهان بر سر آرامگاه حافظ كه با استقبال مردم شيراز همراه بود، موسيقي زنده نيز اجرا شد.
نخستين همايش بينالمللي شاعران ايران و جهان از 28 تا 31 فروردينماه در شهرهاي تهران، اصفهان و شيراز برگزار شد.
مصطفي اميدي در خصوص امکان حضور متقابل شاعران ايراني در همايشهايي از اين دست در کشورهاي ديگر هم گفت: حضور متقابل شاعران ايران در همايشهاي و محافل ادبي ديگر کشورهاي از برنامههاي سابق و فعلي معاونت فرهنگي وزارت ارشاد بوده و مسلماً هم تداوم خواهد داشت.
مصطفي اميدي مديرکل دفتر مطالعات و برنامهريزي فرهنگي در نشستي خبري ابراز اميدواري كرد كه حضور متقابل شاعران ايران در همايشهاي و محافل ادبي ديگر کشورهاي از برنامههاي سابق و فعلي معاونت فرهنگي بوده و مسلماً هم تداوم خواهد داشت.
الفتاح علی مصطفی حمدتو، شاعر سودانی، در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران گفت: گردهمآیی شاعران از نقاط مختلف و آشنایی آنها با یکدیگر بسیار ارزشمند است. ما در این همایش میتوانیم با فرهنگهای مختلف آشنا شویم و شرایط شعر و موضوعات شعری را که شاعران هر کشور به آن میپردازند بررسی کنیم.